Úvod »ODRUŠENÍ ELEKTROSMOGU» VITAMÍN C - 0,5 kg, 3+1 ZDARMA 100% čistý
TOP PRODUKT! - nejprodávanější
VITAMÍN C - 0,5 kg
100% čistý přírodní
prvotřídní kvalita
Vitamin C v prášku v nejčistší kvalitě, testován na těžké kovy, bez přídavných látek, plnidel a pojidel
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co je vitamin C a jakou roli hraje v lidském organismu?
Vitamin C je chemicky kyselina L-askorbová (pozn. L naznačuje prostorovou orientaci molekuly, P-askorbová není biologicky nijak účinná) - sloučenina řadící se ke skupině ve vodě rozpustných vitaminů. Působí (ve vodném prostředí) chemicky jako silný antioxidant, v organismech se mu přisuzuje nezastupitelná úloha zejména v imunitním systému.
Vitamínu C je přisuzována opravdu mnohostranná a nezastupitelná úloha ve zdraví člověka. Jeho přirozený výskyt ve světě živočichů a rostlin není ovšem náhodou. Vitamin C má silné baktericidní a antimykotické (proti plísním) účinky a spousta rostlin jej používá jako přirozenou ochranu proti napadení nákazou, zejména u plodů. Typickým příkladem jsou plody šípku, které vydrží bez úhony několik měsíců na keři - právě díky vysokému obsahu vitaminu C. Za stejným účelem je "použit" i v citrusech apod. Nalezneme jej i v mnoha průmyslově vyráběných potravinách a pochutinách jako ochrannou látku.
Rostliny si dokáží syntetizovat vitamin C samy, stejně tak většina živočichů. Výjimku mají lidé, primáti a některá další zvířata. Neschopnost lidského těla syntetizovat vitamin se přisuzuje genetické chybě, se kterou se vývojová větev lidí kdysi setkala. V lidském těle napomáhá mimo jiné vitamin C k likvidaci tzv. volných radikálů, které poškozují buňky a jsou i příčinou vzniku rakovinového bujení. Jeho výrazný vliv na odolnost organismu proti nemocem (imunita) je prokázaný. Kromě toho se přisuzuje vitaminu při trvalém užívání i úloha ve zpomalení stárnutí.
Nedostatek vitaminu (avitaminoza) pro lidský organismus způsobuje snížení imunity, zhoršení průběhu hojení ran a léčení mnoha nemocí je těžší a zdlouhavější. Je prokázán i vliv na četnost výskytu očních nemocí, zejména zákalů. Dramatický nedostatek je znám jako kurděje, jimiž byli postihováni dříve zejména námořníci. Nemoc, jejíž původce nebyl dlouho znám, končila dříve často i smrtí. V 18. století byla citrónová šťáva poprvé učinně použita v léčení a prevenci před kurdějemi, ale až v roce 1928 byl vitamin C jako účinná složka poprvé izolován.
Nadbytek v příjmu vitaminu (hypervitaminoza) - řádově až několik gramů denně je v negativních účincích nevýrazný, neboť tělo velice účinně vylučuje nepotřebné množství z těla. Při určitých obtížích, jako jsou ledvinové kameny je třeba brát jen potřebné množství. Nadbytkem vitaminu C také zkreslují výsledky některých diagnostických testů.
Doporučená denní dávka se podle různých odborných zdrojů. V průměru se pohybuje kolem 75 - 100mg, přičemž se ještě rozlišuje větší spotřeba u mužského organismu. Nicméně jako pravidelná prevence zejména v období chřipek a v průběhů léčení nemoci se doporučuje dávka 500 - 1000mg. Tomuto příjmu by měla odpovídat i větší spotřeba tekutin.
Dokonce se uvádí, že v dnešní době zejména ve znečištěném životním prostředí by měla být preventivní denní dávka stále kolem 500 mg. Je ale potřeba připomenout, že tělo poměrně rychle vylučuje nadbytečné množství vitaminu do ledvin a tak jeho hladina rychle po požití klesá. Doporučuje se rozdělit denní dávku na tři části anebo použít přípravky s postupným uvolňováním pro jeho lepší využití.
Doporučené potravinové doplňky nenahrazují léky a nejsou určeny dle legislativy EU jako léčebné prostředky, ale jejich vynikající pozitivní vlivy jsou prokazatelně dokázány, dle letitých zkušeností jejich uživatelů. Produkty jsou určené k ortomolekulární výživě.
P.S. – citát: Nejsou to lékaři, které navštěvujeme, ani léky které nám předepisují, co v průběhu života nejvíce ovlivňuje naše zdraví, fungování těla a celkovou vitalitu. V největší míře jsme ovlivněni kumulativními účinky, které jsou výsledkem našeho rozhodování o stravě, životním stylu a jejich vlivu na expresi našich genů.
Dr. Jeffrey S. Bland